Besparen op je calorieën doe je zo!

Met eenvoudige trucjes kun je ervoor zorgen dat je maaltijden minder calorierijk wordenzonder dat de smaak verloren gaat.

 

  • Soep en jus (vleessaus) kan je een stuk magerder maken door ze voor gebruik af te laten koelen. Er ontstaat dan een laagje gestold vet dat je er vervolgens met een schuimspaan uit kunt scheppen. 
  • Maak soep niet af met room, maar met een beetje magere yoghurt of crème fraîche light. Net zo lekker, veel minder vet. 
  • Kook groente kort en in een klein laagje water. Omdat je de groente dan bijna stoomt, behouden ze veel meer smaak (en vitamines) en is het traditionele klontje boter overbodig. Gebruik verse kruiden om groente en aardappelgerechten meer 'body' te geven. 
  • Trek in pizza? Maak hem zelf! Er zijn kant-en-klare pizzabodems te koop die je zelf kunt beleggen. Kies dan zoveel mogelijk voor vis (tonijn, schaal- en schelpdieren) en voor groente (paprika, tomaat, aubergine, courgette, asperge, ui, champignon). Kies als smaakmakers voor kappertjes, olijven, knoflook of verse pepertjes. Bestrijk de pizzabodem eerst met een zelfgemaakte tomatensaus van ontvelde, ontpitte en gepureerde tomaten met een snufje zout en Italiaanse kruiden. Beleg hem daarna met de andere ingrediënten. 
  • Maak eens een lekkere magere stamppot. Neem verhoudingsgewijs 1/4 deel aardappelen en 3/4 deel groente. Dat scheelt al gauw zo'n 100 kcal per protie. Gebruik tijdens het stampen geen boter of melk, maar schenk een beetje opgevangen groentekookvocht bij de stamppot om hem smeuïger te maken. Neem in plaats van rookworst eens magere rundersaucijsjes bij de stampot. Kook de saucijsjes eerst 8 minuten op een zacht vuurtje en gril ze daarna in een grillpan rondom bruin. Ook een tartaartje smaakt heerlijk bij stamppot.