Help, ik ga uiteten!

Als je uit eten gaat in een restaurant kan het vaak lastig zijn om te weten wat je moet kiezen. Hieronder hebben we enkele tips en adviezen verzameld die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste.

Kies zelden voor gebakken, gepaneerd, patat, gebakken aardappelen, vette sauzen of vette roerbakgerechten uit de saladebar. Maak van de gelegenheid gebruik om vis te kiezen die zowel gezond als goed is. Kies voor gekookte aardappelen, vetarme sauzen of een kleine hoeveelheid saus en leg groenten van de saladetafel gerust direct op je bord en niet op een bord ernaast. Groenten eten is zeker goed, maar de portie kan soms te groot zijn als je er een bord naast neemt.

Buiten de deur eten:

Soms zijn we onderweg en moeten we even snel bijtanken. Fastfood in de stad bevat meestal een onbalans tussen de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten en zelden groenten die veel belangrijke voedingsstoffen bevatten. Het is niet iets dat je elke dag zou moeten eten, maar het kan natuurlijk iets zijn dat we van tijd tot tijd kunnen eten, afhankelijk van hoe we ervoor kiezen.

Water is meestal de beste drankoptie, maar light dranken of lichte bieren kunnen ook geschikt zijn. Als je thuis je eigen fastfood maakt, is het gemakkelijker om een voedzame maaltijd te krijgen.

  • Sushi : Goede lunchoptie met gezonde vetten uit vis maar het aandeel groente/fruit is veel te laag. Voeg na de maaltijd 1 fruit toe.
  • Hamburgertent : Het eten zal behoorlijk vet, calorievol en arm aan voedingsstoffen zijn als je kiest voor patat en gewone frisdranken. Combineer in plaats daarvan uw eigen menu. Kies een hamburger met rundvlees zonder kaas met brood, voeg groenten of salade toe en een fruit na de maaltijd.
  • Pizza : Een zowel vette als calorievolle maaltijd die kan zorgen voor de helft van de dagelijkse inname van het aantal calorieën. Dit kan wel worden verbeterd: vraag om minder kaas of neem genoegen met een halve pizza, magere vleeswaren en veel koolsalade. Sommige pizzeria's bakken met volkoren deeg, probeer het gerust.
  • Salade : Een salade met veel vette kaas, salami en vette dressing zorgt voor een calorievolle en vette maaltijd. Een echt goede en voedzame salade moet naast pasta, rijst, couscous, tarwe of aardappelen ook bonen/kikkererwten en grovere groenten (zoals broccoli, wortelen, sperziebonen, erwten, kool, enz.) bevatten. Kies daarnaast voor een magere eiwitbron zoals kip, kalkoen, vis, zeevruchten, ham of een kleine hoeveelheid magere kaas. Kies voor een magere dressing van yoghurt en bij voorkeur volkorenbrood.
  • Thais eten : Is eigenlijk goed eten met veel groenten en magere alternatieven. Minder goede en calorievolle keuzes zijn gebakken gerechten met kokosmelk.
  • Noodle bar : Goede keuze als het gerecht veel groenten, vlees of vis bevat en niet te veel olie of kokosmelk. Voel je vrij om aan te vullen met fruit na de maaltijd.
  • Kebab : Vet en calorievol met kebabvlees, frites, fetakaas en vette sauzen. Kan soms werken als je kiest voor brood, salade en magere saus en aanvult met fruit na de maaltijd.
  • Falafel : Een vegetarisch gerecht dat door het frituren behoorlijk vet is. Als je falafel wilt eten, koop dan diepgevroren falafel en kook thuis in een oven zonder vet en vul aan met veel groenten. Geen goede keuze in de stad.