Is intermittent fasting een gezonde manier om af te vallen?

Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord: intermittent fasting of periodiek vasten. Intermittent fasting houdt in dat je op vaste periodes niet of minder eet. Het wordt door steeds meer mensen gebruikt om gewicht te verliezen. Maar is intermittent fasting een gezonde manier om af te vallen?

Wat is intermittent fasting?

Bij intermittent fasting eet je bepaalde delen van de dag of hele dagen niet of veel minder. Doordat je vaste periodes niet eet, krijg je gemiddeld gezien minder calorieën binnen dan je verbruikt. Hierdoor ga je gewicht verliezen. 

Populaire methodes

De bekendste methodes van intermittent fasting zijn de 16:8 methode, de 5:2 methode en de 24-uurs methode. 

 

Bij de 16:8 methode eet je 16 uur per dag niet en eet je al je maaltijden binnen de overige 8 uur. Je eet bijvoorbeeld alleen tussen 12 uur ‘s middags en 8 uur ‘s avonds. Bij de 5:2 methode eet je 5 dagen per week normaal en 2 dagen per week maximaal 25% van je dagelijkse energiebehoefte. Dit komt neer op ongeveer 600 kcal voor mannen en ongeveer 500 kcal voor vrouwen. Bij de 24-uurs methode eet je een of twee dagen per week maximaal 25% van je dagelijkse energiebehoefte en de andere dagen eet je normaal.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Tijdens periodes van vasten gebeuren er een aantal dingen in je lichaam die bijdragen aan gewichtsverlies. 

  • Normaal verbrandt je lichaam glucose uit je voeding voor energie. Door het vasten raakt je glucosevoorraad op, waardoor je lichaam overgaat op het verbranden van vet. 
  • Door de lange periodes waarin je niks eet, wordt de productie van groeihormoon verhoogd. Dit hormoon zorgt onder andere voor het behoud van spiermassa en de verbranding van lichaamsvet.
  • Als je lange tijd niks eet gaat je lichaam noradrenaline aanmaken. Dit proces stamt uit de oertijd, toen het belangrijk was dat je ook met een lege maag alert genoeg was om succesvol op je volgende maaltijd te jagen. De aanmaak van dit hormoon heeft als effect dat het lichaam extra vet gaat verbranden. 
  • Insuline is het hormoon dat je lichaam vertelt dat het overschot aan energie moet worden opgeslagen als vet. Door intermittent fasting vermindert het insulineniveau waardoor de vetverbranding wordt bevorderd. 

Gezond eten en drinken

In de periodes dat je normaal mag eten is het belangrijk om op je voeding te letten. Het is niet de bedoeling dat je je op die momenten helemaal volpropt, want dan krijg je alsnog meer calorieën binnen dan je verbruikt. Je eet dus gezonde, gevarieerde maaltijd in normale porties. Hierbij is het van groot belang dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. 

Tijdens de periodes van vasten mag je wel gewoon drinken, maar drink wel alleen calorievrije dranken zoals water, thee en koffie zonder melk en suiker.

Alleen maar voordelen?

Het klinkt allemaal fantastisch, dat intermittent fasting, maar is het dat ook? Nog lang niet alle effecten van periodiek vasten zijn onderzocht. Zo is er nog maar heel weinig bekend over de gezondheidseffecten op de lange termijn. Veel van de gezondheidsvoordelen die uit de onderzoeken naar periodiek vasten komen, lijken vooral samen te hangen met het gewichtsverlies, en niet zozeer met het intermittent fasting op zich. Qua gewichtsverlies bereik je vergelijkbare resultaten als wanneer je andere diëten volgt die gericht zijn op een  verlaagde calorie-inname, zoals het Modifast Intensive afslankprogramma

 

Daarnaast kan het begin van intermittent fasting erg zwaar zijn. Je lichaam moet wennen aan je nieuwe eetpatroon en heeft daar even wat tijd voor nodig. In het begin kun je last hebben van weinig energie en honger. Ook is niet bekend of het gewichtsverlies in stand gehouden kan worden als je stopt met vasten. Je gewicht op peil houden gaat vaak makkelijker als je jezelf een gezonde leefstijl aanleert die goed vol te houden is.

Wees voorzichtig

Intermittent fasting is niet voor iedereen een geschikte manier om af te vallen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt sterk afgeraden om met intermittent fasting te beginnen. Ook als je een eetstoornis of diabetes type 1 hebt, is vasten geen geschikte manier om af te vallen. Periodiek vasten is eigenlijk alleen verstandig als je gezond bent, gevarieerd eet en een regelmatig leven leidt. Twijfel je of intermittent fasting iets voor jou is? Overleg dan altijd eerst met een arts of diëtist. 

Is periodiek vasten niks voor jou?

Voor iedereen werkt een andere manier van afvallen. Is intermittent fasting niks voor jou? Kijk dan eens naar onze Modifast afslankprogramma's. Deze programma’s helpen je om gewicht te verliezen en leren je stap voor stap een gezond eetpatroon aan. Daarbij zorgen onze maaltijdvervangers ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Hierdoor is het gewichtsverlies duurzamer en blijf je na het programma makkelijker gezond leven. 


Twijfel je tussen intermittent fasting en een Modifast afslankprogramma? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag met het maken van de juiste keuze.