Verantwoord afvallen na je zwangerschap

De meeste vrouwen zijn na hun zwangerschap een paar kilo zwaarder dan ervoor. Een deel van die extra kilo’s raak je vanzelf weer kwijt, maar bij lang niet iedereen verdwijnen die zwangerschapskilo’s even makkelijk. Behoor jij niet tot de gelukkigen bij wie alles op magische wijze weer vanzelf goed komt? En wil je weten wat je kunt doen om wat extra af te vallen na je bevalling? We vertellen het je in deze blog.

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 10 tot 15 kilo aan. Deze extra kilo’s worden veroorzaakt door de groeiende baby, extra vocht dat je vasthoudt, een vetreserve die je lichaam aanmaakt en je groter wordende borsten. Vaak eten zwangere vrouwen ook meer dan ze nodig hebben, waardoor er nog wat extra gewicht bij komt. Dat is helemaal niet erg, zolang je er maar op let dat je gezond blijft eten.

Ontzwangeren

Tijdens en direct na de bevalling verlies je gemiddeld zo’n vijf kilo. De meeste baby’s wegen tussen de twee en vier kilo, en daarnaast verlies je vruchtwater, de placenta en wat bloed. Na de bevalling gaat het afvallen nog een tijdje vanzelf verder. Ook het geven van borstvoeding draagt bij aan het afvallen. Het geven van borstvoeding kost je ongeveer 500 kcal per dag. Het is belangrijk om je lichaam uitgebreid de tijd te geven om te ‘ontzwangeren’. Je lichaam heeft zeker zes tot twaalf maanden nodig om volledig te herstellen van de zwangerschap en de bevalling.

Afvallen na de zwangerschap

Wil je wat extra kilo’s afvallen na je zwangerschap? Begin daar dan niet te snel mee en doe het op een verantwoorde manier. Je lichaam heeft voldoende energie nodig om te herstellen. Ga geen dieet volgen zolang je nog borstvoeding geeft. Als je te weinig calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt als je borstvoeding geeft, kan dat je melkproductie negatief beïnvloeden. Als je bent gestopt met het geven van borstvoeding en je je mentaal en fysiek weer helemaal de oude voelt, kun je langzaam wat gaan afvallen. Stel hierbij haalbare doelen en wees niet te streng voor jezelf. Je lichaam heeft een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis doorstaan waardoor het nu eenmaal is veranderd. Probeer je nieuwe lichaam daarom te accepteren.

Eet gezond

Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven voor het afvallen na je bevalling is eet gezond en beweeg voldoende. Het is belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten zorgen ervoor dat je langer een voldaan gevoel houdt en het zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Ze zitten vooral in vlees, vis, zuivel en eieren. Ook peulvruchten, noten en zaden zijn een goede bron van eiwitten. Naast eiwitten zijn ook vezels belangrijk. Ook die zorgen voor een voldaan gevoel, dus eet voldoende groenten en volkorenproducten. Vermijd producten met veel suiker en ongezonde (verzadigde) vetten.

Beweeg voldoende

Voldoende beweging is voor iedereen belangrijk, ook als je net een kindje hebt gekregen. Met bewegen bedoelen we niet dat je je twee weken na je bevalling weer drie keer per week in het zweet werkt in de sportschool. Dat is niet realistisch, je lichaam is nog aan het herstellen van de bevalling. Om een paar zwangerschapskilo’s af te vallen is een extra rondje wandelen met de baby, de trap nemen in plaats van de lift (als dat mogelijk is) en een rondje fietsen als het lekker weer is al een goed begin.

Afvallen met Modifast na je zwangerschap

We raden je af om tijdens en vlak na je zwangerschap, in ieder geval zolang je borstvoeding geeft, een van de Modifast afslankprogramma’s te volgen. Je lichaam heeft dan alle energie nodig die je uit normale voeding haalt. Ben je volledig hersteld en geef je geen borstvoeding meer, overleg dan met je arts of diëtist of het verstandig is om een van onze afslankprogramma’s te gaan volgen. Je mag ook altijd contact met ons opnemen als je vragen hebt over het gebruik van Modifast na je bevalling.