Voor de sauzen wordt uitgegaan van onderstaand basis-recept. Deze saus zal je metgezel zijn bij vele gerechten tijdens je programma. Aan de slag dus: wees creatief en meng de smaken volgens je eigen voorkeur!
De basis: 2 eetlepels 0% vet yoghurt voor een vloeibare textuur of 0% kwark/platte kaas voor een meer smeuïge textuur.
De zure toets: een beetje azijn (wijnazijn, ciderazijn, notenazijn, frambozenazijn, appelazijn, balsamico…) of een scheutje citroen- of limoensap.
Voor een pittigere smaak: knoflook, uitjes, sjalotten, mosterd (sterk of mild, met of zonder smaakje...)
Geurige, verse kruiden voor een subtielere smaak: bieslook, dragon, kervel, dille, koriander, peterselie, munt…
Exotische kruiden: paprika, komijn, kerrie, muskaatnoot, 4 kruiden, kaneel, witte/zwarte/grijze/rode peper, rode bessen…
Specerijen om te variëren: augurken, uitjes, kappertjes…
Proef… en voeg als laatste een beetje zout toe als dat nog nodig is!