5 Tips om eetbuien te voorkomen
- 08-04-2024
We kennen allemaal wel het gevoel dat we opeens enorme behoefte hebben aan een ongezonde snack, zoals een reep chocolade of een zak chips. We eten dan misschien wat meer ongezond eten dan goed voor ons is, maar dat is op zichzelf nog geen eetbui. We spreken van een eetbui wanneer er binnen beperkte tijd een abnormale hoeveelheid (ongezond) eten wordt weggewerkt.
Eetbuien voorkomen
Bij een eetbui gaat het dus niet om een enkele zak chips, maar om echt grote hoeveelheden. Dit soort eetbuien wordt niet veroorzaakt door honger, maar ze hebben vaak een emotionele oorzaak. We kiezen in zo’n geval voor ongezond eten, omdat de suikers en de vetten ons snel een goed gevoel geven. Heb jij last van eetbuien? Probeer dan onderstaande tips.
1. Signaleer mentale leegte
Zoals we hierboven al schreven, zijn eetbuien vaak emotioneel van aard. Omdat dit gevoel zich vaak in een leeg gevoel in de buik uit, verwarren we het snel met honger. Heb jij ontzettend trek in iets lekkers? Ga dan eerst eens bij jezelf na of je echt een hongergevoel hebt of dat je last hebt van emotionele honger. Is het emotioneel? Wacht dan even een kwartiertje af voordat je de keuken induikt, want vaak gaat emotionele honger na een paar minuten vanzelf weer over.
2. Zoek afleiding
Voel jij een eetbui aankomen? Zoek dan een activiteit om jezelf af te leiden. Eetbuien worden vaak getriggerd door negatieve emoties en stress, dus als je afleiding zoekt van deze gevoelens gaat vaak ook de trek in ongezond eten weg. Ga bijvoorbeeld even lekker onder de douche staan, ga een eindje wandelen of lees een boek. Kies bij voorkeur een activiteit die lekker ontspannend werkt, zodat je je snel beter voelt.
3. Koop geen ongezond eten
Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten. Vraag ook je huisgenoten om geen ongezond eten in huis te halen. Kom je in de supermarkt snel in de verleiding om ongezond eten te kopen? Zorg dan dat je geen boodschappen doet als je honger hebt en maak een boodschappenlijstje (en houd je daaraan!).
4. Eet gezond en regelmatig
Gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar het kan je ook echt helpen om eetbuien te voorkomen. Zorg dat je regelmatig eet, eet voldoende en sla geen maaltijden over. Drink ook voldoende water, want soms kan dorst ook tot een hongergevoel leiden.
5. Zoek hulp
Heb je met onze tips nog steeds last van eetbuien? Weet dan dat er altijd hulp is. Het kan helpen om met andere mensen te praten over je eetbuien en de onderliggende emoties. De huisarts kan je helpen door je naar een zorgprofessional door te verwijzen. Een lotgenotengroep kan ook helpen, zeker als je gevoelens van eenzaamheid ervaart.
Je kan het!
Wij hebben er alle vertrouwen in dat jij je eetbuien kan verslaan. En het helpt enorm als je dat zelf ook denkt! Positieve affirmaties en complimentjes zijn een goede manier om jezelf een goed gevoel te geven, wat weer kan helpen om eetbuien te voorkomen. Wij helpen je graag vast een eindje op weg: je bent een topper!