Zo word je emotie-eten tijdens het afvallen de baas

De meesten van ons kennen het wel: je komt thuis na een zware dag op kantoor en trakteert jezelf op een reep chocolade omdat je vindt dat je die wel verdiend hebt. Dat hoeft geen groot probleem te zijn, als dat incidenteel voorkomt en je het bij een klein stukje chocolade houdt. Maar als het regelmatig gebeurt en je na die reep chocolade ook nog een zak chips eet en een schaaltje ijs naar binnen lepelt, dan zou er weleens sprake kunnen zijn van emotie-eten.

Wat is emotie-eten?

Er is sprake van emotie-eten of stress-eten als je gaat eten als reactie op negatieve gevoelens of stress. Eten kan in zulke situaties troost bieden en vaak zien we het als beloning voor de doorstane ellende. Eten biedt afleiding van de negatieve emoties en heeft een kalmerend effect. Typisch voor emotie-eten is dat het vaak niet blijft bij een handje chips of een koekje. Het begint met een handje chips, vervolgens eet je ook de rest van de zak chips leeg en voor je het weet is ook de koektrommel leeg en heb je een zak m&m’s verorberd. Na al dat eten ervaar je een schuldgevoel, wat weer voor nieuwe negatieve emoties zorgt. Hierdoor beland je in een vicieuze cirkel van ongezond eten.

Emotie-eten en afvallen

Als je gewicht wil verliezen, zit je niet op emotionele eetbuien te wachten. Als je een onverantwoord crashdieet volgt waarbij je veel minder calorieën eet dan je nodig hebt, liggen eetbuien echter op de loer. Na een zware week waarin je constant honger hebt gehad, vind je dat je in het weekend wel een uitspatting hebt verdiend. Of je wordt zo chagrijnig van de honger dat je jezelf niet meer kan inhouden en in één keer het hele snackkastje leeg eet. Hierdoor zijn alle inspanning voor niets geweest en schiet het afvallen niet op. Daarnaast is het geen gezonde manier van afvallen.

Verantwoord afvallen

De kans op succesvol afvallen zonder emotionele eetbuien is groter als je op een verantwoorde manier gewicht verliest. De afslankprogramma’s van Modifast helpen je hierbij. Met het Modifast Intensive afslankprogramma verlies je in de eerste fase veel gewicht doordat je al je maaltijden vervangt door drie Modifast maaltijdvervangers. Hierdoor krijg je veel minder calorieën binnen dan je gewend bent, maar je voorziet je lichaam wel van alle essentiële voedingsmiddelen. Vervolgens ga je stap voor stap werken aan een gezond eetpatroon. Zo raak je langzaam gewend aan een gezonde manier van leven en is de kans op emotie-eten een stuk kleiner. En omdat ongezonde snacks niet meer standaard in je voedingspatroon zitten, heb je deze niet in huis. Word je onverhoopt toch nog overvallen door een emotionele eetbui? Dan kun je hooguit los gaan met worteltjes of aardbeien, en dat kan toch een stuk minder kwaad dan chips, chocolade en koek. 

Zoek hulp

Emotie-eten is niet altijd eenvoudig op te lossen met een verantwoord afslankprogramma of een gezonde leefstijl. Lukt het jou niet om je eetbuien de baas te worden omdat de oorzaak van het emotie-eten dieper ligt? Zoek dan hulp. De huisarts kan je doorverwijzen naar een diëtist of een andere professional die jou kan helpen je emotie-eten onder controle te krijgen. 


Heb je vragen over de producten of de afslankprogramma’s van Modifast? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag met het bereiken van je ideale gewicht.