Afvallen na je 40e

Naarmate je ouder wordt, veranderen er dingen in je lichaam. Als je de 40 gepasseerd bent, kunnen deze veranderingen ervoor zorgen dat je gewicht toeneemt. Waar je eerder geen probleem had met op gewicht blijven, zie je er nu opeens steeds een kilootje bij komen. Waarom gebeurt dat? En hoe kom je weer van die kilo’s af? In deze blog vertellen we je alles over afvallen na je 40e.

Veranderingen in je lichaam na je 40e

Vanaf je 40e gaan processen in je lichaam anders werken. Een aantal van deze processen heeft invloed hebben op je gewicht. Zo vertraagt je stofwisseling, verandert je hormoonhuishouding (vooral vrouwen hebben hier last van) en neemt je spiermassa langzaam af. Een verminderde productie van het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat vrouwen meer vet opslaan rond hun buik. Spiermassa is een belangrijke verbrander van calorieën, dus hoe minder spiermassa je hebt, hoe minder calorieën je verbrandt. Dit zorgt er alles bij elkaar niet alleen voor dat je wat gaat aankomen, het maakt ook dat afvallen na je 40e moeilijker is dan toen je 20 of 30 was. 

 

Het is overigens niet zo dat deze veranderingen stipt op je 40e verjaardag plaatsvinden. Gemiddeld genomen merk je na je 40e de eerste veranderingen op, maar dat kan ook eerder of later gebeuren. De een ervaart halverwege de 30 al de eerste veranderingen, bij anderen worden de effecten pas zichtbaar als ze de 50 gepasseerd zijn.

Afvallen na je 40e kan echt!

Afvallen na je 40e is dus lastiger, maar het kan zeker! Je lichaam verandert, dus zul je je eetpatroon en leefstijl moeten aanpassen. Wat je 10 jaar geleden deed om af te vallen, werkt nu waarschijnlijk niet meer zo goed. Het is belangrijk om eerst eens kritisch te kijken naar de porties die je eet. Je lichaam verbrandt minder calorieën, dus als je net zoveel blijft eten als eerder, zul je aankomen. Stop met eten als je voldoende hebt gehad en eet niet door tot je bord leeg is of je een vol gevoel hebt.

Eet gezond

Niet alleen kleinere porties zijn belangrijk, het is ook zinvol om eens onder de loep te nemen wat je precies eet. Kies voor onbewerkte producten met weinig geraffineerde suikers en ongezonde vetten. Eet minder snelle koolhydraten zoals brood, pasta, rijst en aardappelen en kies vaker voor producten met langzame koolhydraten, zoals havermout, boekweit en zoete aardappel. Om je spiermassa op peil te houden is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Eet regelmatig producten als peulvruchten, vis, noten en soja en kies er eventueel voor om een lekkere eiwitshake aan je voedingspatroon toe te voegen voor een extra eiwitboost. Met de juist voeding wordt afvallen na je 40e een stuk makkelijker. 

Relax

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, relaxen als je je lichaam zo ziet veranderen. Toch is dat het beste wat je kan doen. Stress is namelijk een oorzaak van gewichtstoename. Accepteer dat je ouder wordt en dat lichamelijke veranderingen daarbij horen. Je bent goed zoals je bent! Heb je moeite met ontspannen? Probeer dan eens of yoga, meditatie of mindfulness je daarbij kan helpen. 

 

Een stevige wandeling kan er ook voor zorgen dat je ontspant én het helpt je calorieën verbranden. Probeer elke dag 10.000 stappen te lopen, daar doe je je lichaam echt een groot plezier mee. Zorg ook dat je voldoende slaapt, want slaap helpt de hormoonhuishouding op peil te houden en dat zorgt er weer voor dat je vetverbranding op orde blijft. 

Extra ondersteuning nodig?

Heb je moeite met afvallen na je 40e en kun je wel een beetje hulp gebruiken? Dan ben je bij Modifast aan het juiste adres. Onze afslankprogramma’s kunnen jou helpen om de extra kilo’s te verlaan. Met het Modifast Intensive programma verlies je in korte tijd veel gewicht doordat je je maaltijden volledig vervangt door Modifast maaltijden. Met het Modifast Protein Shape programma verlies je gewicht terwijl je toch van lekker (maar wel gezond) eten kan blijven genieten. 


Wil je advies over welk programma het beste bij jou past? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag op weg naar jouw ideale gewicht.