Zo maak je een gezond kerstdiner

Het kerstdiner is voor veel mensen een moment om naar uit te kijken. Al weken van tevoren begin je met het plannen ervan, zodat je op kerstavond of eerste kerstdag een feestelijke tafel vol heerlijke gerechten kan presenteren. De hele familie zit samen aan tafel en tegen de tijd dat de laatste wijnfles leeg is en het toetje op is, zit iedereen helemaal vol. Maar wat als je niet wil aankomen tijdens de feestdagen? Wat als je niet zoveel mag, kan of wil eten? Geen paniek, in deze blog geven we je tips voor een lekker en gezond kerstdiner.

Een gezond kerstdiner samenstellen

Een gezond kerstdiner maken is minder ingewikkeld dan je denkt. Met een paar slimme keuzes en goede planning kun je op een verantwoorde manier genieten van een feestelijk kerstdiner.

Groenten in de hoofdrol

Denk jij dat je grote stukken vlees, liters jus en aardappelpuree vol roomboter nodig hebt om een feestelijk kerstdiner op tafel te zetten? Niks is minder waar! In jouw gezonde kerstdiner spelen groenten de hoofdrol. 

 

Gerechten als een frisse gazpacho, onze snelle bietensoep, of een carpaccio van dun gesneden groenten zijn een feestelijk begin van een gezond kerstdiner. Als hoofdgerecht serveer je bijvoorbeeld een gevulde pompoen, geroosterde groenten of een stuk vis. Uiteraard is ook met de klassieke kalkoen niks mis, maar serveer hem dan met minder jus en gezonde bijgerechten. Jouw gezonde kerstdiner sluit je af met een lekker en verantwoord dessert. Hierbij is fruit je beste vriend. In combinatie met magere yoghurt en geroosterde nootjes maak je makkelijk een gezond nagerecht. 

 

Op internet zijn steeds meer feestelijke kerstrecepten te vinden die lekker én gezond zijn. Neem dus even de tijd om het internet af te struinen en stel jouw gezonde kerstdiner samen. 

Serveer kleine porties

Een slimme manier om niet te veel te eten met kerst is het serveren van kleinere porties. Zet niet alle pannen en schalen op tafel, maar serveer uit op borden en houd de porties binnen de perken. Bedenk vooraf goed hoeveel eten je nodig hebt voor het aantal gasten dat je ontvangt, zodat je niet met heel veel eten over blijft en in de verleiding komt om toch iedereen een extra schep geroosterde aardappels te geven.  

Drink met mate

Alcohol bevat veel calorieën, dus drink met mate. Serveer bijvoorbeeld een alcoholvrije en calorie-arme cocktail in plaats van wijn. Wil je toch een glas bubbels serveren als aperitief? Vraag je slijter dan naar een goede alcoholvrije variant, want die bevat een stuk minder calorieën dan de traditionele variant met alcohol.

Geniet van een gezonde kerst

Jouw gezonde kerstdiner wordt gegarandeerd een hit als je je menu zorgvuldig samenstelt. Kies niet allemaal recepten die een lange bereidingstijd nodig hebben en probeer je kerstrecepten in de aanloop naar kerst al een keer uit. Zo kun jij genieten van een gezond en succesvol kerstdiner.  

 

Fijne feestdagen!