Eet duurzamer voor lichaam en klimaat!

Groen is goed! Groenten zijn, zoals de meeste mensen weten, goed voor de gezondheid vanwege hun hoge gehalte aan voedingsstoffen, maar het vergoten van de inname van groenten kan ook helpen bij het afvallen of wanneer je op gewicht wilt blijven na het afvallen. 

Hoe grover de groenten, hoe meer vezels de maag vult, het geeft een goed verzadigingseffect en helpt de maag op gang te houden. Groenten bevatten ook weinig calorieën. Grove groenten zijn ook een milieuvriendelijke keuze, omdat ze langer kunnen worden bewaard dan saladegroenten. 

Veel mensen vinden het een moeilijk of omslachtig om groenten voor de maaltijd te bereiden en kunnen er daarom voor kiezen minder groente te eten. 

Begin met jezelf af te vragen: 

  • Welke groenten vind je lekker? 
  • Hoe vaak eet je groenten? 
  • Hoe en wanneer kun je meer groenten eten? 

Hier zijn enkele tips om het gemakkelijker te maken! 

Denk kleurrijk 

Eén manier kan zijn om te denken dat ik vandaag b.v. minimaal 3 verschillende kleuren op het bord moet opeten. De kleuren in groenten zijn afkomstig van beschermende stoffen. Het is dus niet alleen mooi maar ook gezond! Een andere tip is om op verschillende dagen of weken verschillende kleuren te proberen. Vandaag is de groene dag met groene groenten, morgen gele groenten en ga zo maar door. Dit betekent dat je je blik verruimt en je jezelf comfortabel voelt om iets nieuws te proberen. 

Ook diepvries is oké 

Van diepvriesgroenten wordt gezegd dat ze een redder zijn in tijden van nood. Veel mensen denken dat ze geen voedingsstoffen bevatten, maar dat is niet waar. Je vriest ze na het plukken snel in waardoor de voedingsstoffen behouden blijven. Ze kunnen op veel verschillende manieren worden bereid: in de magnetron, gekookt, gebakken, gebakken, gegrild of waarom niet de eenvoudigste variant, om ze te ontdooien zoals ze zijn en ze helemaal al dente op te eten, lekker! 

Leuk en gemakkelijk 

De oven is een fijne vriend. Kijk in de koelkast en haal er alle verse groenten uit die je hebt. Meng deze in een kom, besprenkel met een beetje olie, knoflook en kruiden, schud en schuif in de oven. Als je wat koolsoorten hebt, heb je geluk, want deze zijn super lekker uit de oven! Zet de oven op 200-225 graden en bak ongeveer 20-25 minuten. Als je wortelgroenten hebt, kunnen ze wat langer in de oven.  

Mix en mix 

Perfect dat het zo trendy is geworden om smoothies van groente te maken. Goed voor zowel ontbijt als tussendoortje. Het is mogelijk om de meeste dingen te mixen, het is waarschijnlijk alleen de verbeelding die de grenzen bepaalt. Gebruik als basisitem spinazie en voeg wat van de volgende ingrediënten toe: avocado, groene erwten, romaine sla, gembercitroensap of waarom niet verschillende soorten fruit zoals appel / peer / kiwi of bes. Je kunt vervolgens wat magere melk, magere kwark of magere yoghurt toevoegen en je smoothie is klaar!  

Probeer vegetarisch! 

Laat de groenten hun gang gaan en van tijd tot tijd het hoofdnummer op je bord zijn.