Hoe ontstaat overgewicht?

Steeds meer mensen hebben last van overgewicht. Er is sprake van overgewicht als je zwaarder bent dan gezond voor je is. Je lichaam heeft dan te veel overtollig vet opgeslagen. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsrisico’s, daarover schreven we al eerder een blog. Om te voorkomen dat je overgewicht krijgt, is het belangrijk om te weten waardoor overgewicht veroorzaakt wordt. Daarom geven we in deze blog antwoord op de volgende vraag: hoe ontstaat overgewicht?

Energiebalans

In de basis ontstaat overgewicht als er langdurig een verkeerde balans bestaat tussen eten en bewegen. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt op een dag, slaat je lichaam die overtollige energie op als vet. Ons lichaam beschikt over bijzonder efficiënte processen om dit vet op te slaan. Deze processen stammen uit onze verre geschiedenis, toen voedsel niet altijd zomaar voorhanden was. Het was dus belangrijk om zoveel mogelijk energie op te slaan op het moment dat er eten beschikbaar was. 

 

Nederland is tegenwoordig zodanig ingericht dat je overal en altijd energierijk voedsel kan krijgen. In combinatie met onze goede infrastructuur, waardoor de noodzaak om te bewegen minimaal is, is een verstoorde energiebalans zo opgelopen. Waar we vroeger heel veel moeten bewegen om een beetje voedsel te vinden, hoeven we nu maar op de bestelknop op onze telefoon te drukken om zo veel ongezond eten te laten bezorgen als we maar willen. Het is dus oppassen geblazen dat je niet ongemerkt veel meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt.

Factoren die bijdragen aan het ontstaan van overgewicht

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. De bekendste zijn te veel energierijk voedsel eten en te weinig bewegen. Maar ook te weinig slaap kan bijdragen aan overgewicht, net als stress en stoppen met roken. Mentale problemen en traumatische gebeurtenissen kunnen leiden tot zogenaamd troosteten, waarbij je meer gaat eten dan je nodig hebt. Ten slotte kunnen bepaalde soorten medicatie, ziekte, handicap en, in zeldzame gevallen, genetische afwijkingen ervoor zorgen dat je lichaam meer vet opslaat dan gemiddeld.

Hoe is mijn overgewicht ontstaan?

Er is over het algemeen niet één reden aan te wijzen waardoor overgewicht ontstaat. Vaak is het een combinatie van factoren, die van persoon tot persoon verschilt. Daarnaast heeft de ene persoon meer aanleg voor de opslag van vet dan de ander, waardoor een bepaald leefpatroon bij de een wel en bij de ander niet tot overgewicht leidt.


Heb je overgewicht en wil je daar iets aan doen? De afslankprogramma’s van Modifast zijn gemaakt om je te helpen. Heb je vragen over de programma’s van Modifast of heb je behoefte aan advies? Neem dan contact met ons op.