Wanneer zoek je professionele hulp bij het afvallen?

Veel mensen zijn prima in staat om zelf een paar kilo af te vallen. Het is niet makkelijk, maar als je een verantwoorde afslankmethode kiest die bij je past en je daar goed aan houdt, levert het afvallen over het algemeen geen problemen op. Misschien ben jij een van die mensen waarbij het afvallen echt niet lukt, wat je ook probeert. Of je hebt onderliggende problemen waardoor afvallen lastiger is, zoals een ziekte of een handicap. In dat soort gevallen kan het verstandig zijn om professionele hulp te zoeken bij het afvallen.

Waarom is professionele hulp bij het afvallen belangrijk?

Ieder lichaam is anders en gaat anders om met het verbranden van calorieën en het opslaan van vet. Daarom werkt afvallen ook bij iedereen anders. Als je veel gewicht wil verliezen of je wil gewicht verliezen vanwege medische klachten, is het daarom verstandig om de hulp van een professional in te roepen. Professionele hulp vragen bij het afvallen is vooral belangrijk als je BMI hoger dan 30 is, je een extra grote buikomvang hebt of als je een hoge bloeddruk, ziekte aan hart- of bloedvaten, diabetes of gewrichtsklachten hebt.

Deze professionals kunnen je helpen

Heb je behoefte aan professionele hulp bij afvallen of twijfel je of professionele hulp nodig is? Maak dan een afspraak bij de huisarts. De huisarts kan samen met jou kijken of professionele hulp nodig is en welke professional jou het beste kan helpen. De huisarts kan je bijvoorbeeld doorsturen naar een diëtist, een gewichtsconsulent, een leefstijlcoach of een beweegexpert. Het kan ook zijn dat de huisarts je adviseert om de hulp van een psycholoog in te schakelen.

Vergoed door de verzekering

Als je huisarts je doorverwijst voor professionele hulp bij afvallen worden de kosten hiervan in veel gevallen door de verzekering vergoed. Hulp van een diëtist of een psycholoog en een gecombineerde leefstijlinterventie worden vanuit de basisverzekering gedekt. Je betaalt in veel gevallen wel je eigen risico. Informeer altijd bij je verzekering wat wel en niet wordt vergoed, want dat kan per verzekeraar verschillen.