Wat is overgewicht?

Het is algemeen bekend dat overgewicht niet gezond voor je is. Maar wat is overgewicht precies? Wanneer heb je overgewicht? En wat zijn de grootste de gezondheidsrisico’s van overgewicht? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Overgewicht

Bij overgewicht heb je te veel vetweefsel in je lichaam. We spreken van overgewicht als je gewicht te hoog is in verhouding tot je lengte. Of je overgewicht hebt, hangt er dus van af hoe lang je bent. Om vast te stellen of je overgewicht hebt, kun je je BMI bereken. Je deelt je lengte door je gewicht in het kwadraat en de uitkomst is je BMI. Is je BMI 25 of hoger, dan heb je overgewicht. Ben je bijvoorbeeld 1,70 meter lang en weeg je 80 kilo? Dan is je BMI 80 / (1,70 x 1,70) = 27,7 en heb je overgewicht. Bij een BMI van 30 of hoger spreken we van obesitas.

Overgewicht in Nederland

In Nederland had in 2021 50% van de volwassenen (vanaf 18 jaar) overgewicht. 14,3% Hiervan had ernstig overgewicht (obesitas). Overgewicht komt in Nederland vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas is de verhouding andersom: meer vrouwen dan mannen hebben obesitas. De afgelopen dertig jaar is het aantal Nederlanders met overgewicht flink gestegen. In 1990 had nog ongeveer een derde van de mensen overgewicht.*

Gezondheidsrisico’s van overgewicht

Overgewicht is een groot gezondheidsrisico. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen. De bekendste gezondheidsrisico’s zijn een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Maar ook enkele soorten kanker (slokdarm-, alvleesklier-, dikkedarm-, borst-, baarmoeder- en nierkanker), gewrichtsproblemen, ademhalingsproblemen en onvruchtbaarheid kunnen het gevolg zijn van overgewicht.

Overgewicht aanpakken

Heb je last van overgewicht en wil je daar iets aan doen? Dan is het Modifast Intensive Afslankprogramma iets voor jou. Met dit programma, dat is samengesteld door diëtisten, verlies je op een verantwoorde manier snel gewicht. Het Intensive programma bestaat uit vier fasen. In de eerste fase vervang je al je maaltijden door 4 Modifast Intensive dagvoedingvervangers per dag. In de tweede en derde fase ga je Modifast Intensive maaltijden combineren met gezonde, lichte maaltijden. In de laatste fase ga je je gewicht op peil houden met gezond eten en Modifast Intensive tussendoortjes.

Vragen?

Heb je overgewicht en wil je daar verandering in brengen maar twijfel je nog of het Modifast Intensive Afslankprogramma iets voor jou is? Je kan al je vragen aan ons stellen via het contactformulier. We helpen je graag op weg naar een gezond gewicht.     


*Bron: www.vzinfo.nl